Πως να προσαρμόσετε τον φωτισμό σας με τα κατάλληλα φωτιστικά

524

Όλοι μας έχουμε στο σπίτι μας φωτιστικά και πιστεύουμε πως όντως είναι τα κατάλληλα για εμάς, αυτό βέβαια δεν είναι αντικειμενικό διότι όλοι μας θεωρούμε πως να φωτίσουμε ένα δωμάτιο ή έναν χώρο είναι μια εύκολη υπόθεση αλλά δεν είναι έτσι. Πολλές φορές ο φωτισμός που θεωρούμε κατάλληλο για τον χώρο μας δίνει μια άλλη αίσθηση από αυτή που θα έπρεπε κανονικά να μεταδίδει δηλαδή να αποπνέει ζεστασιά και φιλοξενία. Ας δούμε όμως παρακάτω μερικά λάθη που κάνουμε όλοι μας με τον φωτισμό.

Αν ξέραμε τις επιπτώσεις ενός σκοτεινού δωματίου με κακό φωτισμό και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην ψυχολογία μας αλλά και στην διάθεση μας κατά την διάρκεια της ημέρας τότε θα ψαχνόμασταν λιγάκι παραπάνω για το τι είναι ένας καλός φωτισμός και τι χρειάζεται να κάνουμε για να τον πετύχουμε. Όλοι μας έχουμε δει σε παλαιότερα σπίτια να έχουν έναν και μοναδικό κεντρικό φωτισμό και να προσπαθούν με αυτόν να καλύψουν έναν αρκετά μεγάλο χώρο, βέβαια η λύση τους ήταν να επιλέγουν αρκετά μεγάλα φωτιστικά για να καταφέρουν έναν επαρκές φωτισμό, δεν ήξεραν όμως ότι με αυτόν τον τρόπο είχαν έναν υπερβολικά φωτιζόμενο χώρο ο οποίος ήταν ψυχρός αλλά και όχι τόσο οικονομικός. Αυτό νομίζουμε πως συνέβαινε μόνο τότε και ότι τώρα δεν υπάρχουν αυτά, κάνουμε λάθος όμως γιατί αυτή η ανορθόδοξη πρακτική συμβαίνει και σήμερα σε αρκετά σπίτια για αυτό θα πρέπει να προτιμάμε και άλλες λύσεις που θα μας χαρίσουν το φωτισμό που ζητάμε, όπως επιδαπέδια αλλά και επιτραπέζια φωτιστικά που με την χρήση τους προσδίδουν στον χώρο άπλετο φωτισμό αλλά και αυτή την ζεστασιά που αποζητά με, η βοήθεια τους κατά το διάβασμα αλλά και σε διάφορες άλλες δραστηριότητες είναι λυτρωτική για τα μάτια μας που χωρίς αυτά θα δυσκολευόντουσαν αρκετά.

Η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς και έχει κάνει τα φωτιστικα λειτουργικά και έξυπνα ώστε να μας βοηθούν στην καθημερινότητα μας ο λόγος γίνεται για τους ροοστάτες ή αλλιώς ντίμερς που βοηθούν να προσαρμόσουμε τον φωτισμό ανάλογα την διάθεσή μας, χαμηλός φωτισμός για τις πιο ρομαντικές στιγμές και άλλοτε πιο έντονος ανάλογα την περίσταση.

Φροντίστε πάντα κατά την τοποθέτηση ενός φωτιστικού να βλέπεται εάν δημιουργεί σκιές που πολλές φορές καταντούν κουραστικές όπως στο μπάνιο σας που πολλές φορές στον καθρέπτη υπάρχει μόνο μια απλίκα στο κέντρο του που έχει ως αποτέλεσμα μια τεράστια σκιά στον χώρο αλλά και στο πρόσωπό σας, για αυτό προτιμήστε απλίκες δεξιά αλλά αριστερά για έναν άρτιο φωτισμό που θα σας βοηθήσει στις καθημερινές δραστηριότητες όπως το μακιγιάζ σας και το χτένισμα σας. Βέβαια ο κακός φωτισμός με σκιές δεν σταματάει εδώ μπορεί να τον συναντήσουμε και στην κουζίνα και στον χώρο εργασίας μιας νοικοκυράς όπου εκεί κάνουν το έργο της δύσκολο, η καλύτερη λύση για το πρόβλημα αυτό είναι επιλογή ενός φωτισμού κάτω από τα ντουλάπια όπως μικρά σποτάκια.

Τέλος η επιλογή σε φωτιστικά του σαλονιού σας της κουζίνας σας αλλά και της κρεβατοκάμαρας σας εξαρτάται από τον χώρο που διαθέτεται αλλά και από τον χρωματισμό στους τοίχους σας, δώστε προσοχή και έμφαση στο μέγεθος του φωτιστικού σας ώστε να μην δείχνει δυσανάλογο αλλά να πετύχετε το καλύτερο διακοσμητικό, λειτουργικό αποτέλεσμα.